graduation
2 0 1 3

Rijsbrecht
Verschaffel

master animatiefilm

“BRU LUX VNC”

 • BRU LUX VNC is een zes minuten durende videocollage-triptiek. Een loop van een geanimeerd panorama van een plein, geprojecteerd op drie manshoge schermen die de kijker omarmen.

  De film draait rondom de kijker, terwijl het beeld in de film ook ronddraait. Het panorama is samengesteld uit drie 360°-opnames van iconische Europese pleinen: de Grote Markt in Brussel, la Place d’Armes in Luxemburg en San Marco in Venetië. In de juxtapositie van deze beelden ontstaat een denkbeeldig en gedurig veranderend totaalbeeld van een plein.

  In het panorama worden zowel beweging, tijd als ruimte in honderden stukken geknipt. Dit nodigt de kijker uit om tegelijk selectief en ‘constructief’ te kijken. Ook de opstelling van de schermen verplicht de kijker om te kiezen. Wie op één plein of bij één figuur wil blijven, zal (on)bewust met het hoofd de camerabeweging volgen, en zijn blik over de schermranden heen meedraaien.

  BRU LUX VNC gaat over kijken. Over hoe we naar beelden, de wereld en beelden van de wereld kijken, en over hoe kijken naar beelden die beelden maakt tot wat ze zijn.

  Bio / Credits

  BRU LUX VNC
  Rijsbrecht Verschaffel
  Panoramic 3 Screen Video Loop Installation
  6 min. 5760 x 1080 HD, stereo sound 48.000Hz
  [Screens: 3 x 384 cm x 216 cm]

contact

mentoren

 • atelier: Luc Degryse
 • theorie: Robrecht Vanderbeeken

School
of
arts
gent

HoGent